Wat met melkproducten
Er zijn heel wat voorstanders van het verbannen van melkproducten uit het dieet. Ze argumenteren hierbij dat de mens niet gemaakt is om melk te drinken, na de babyperiode. Hoewel er zijn ook voorstanders van het includeren van melkproducten in hun dieet. Ze geven aan dat de lactose de intestinale gezondheid bevorderen door de aanwezigheid van gezonde bacteriën,
energie aanleveren dankzij hun laag glycemische index (dit betekent in beperkte mate zorgen voor een 'dip') en helpen om belangrijke mineralen (calcium, magnesium, zink) op te nemen.
Eigenlijk zou ik niet kunnen leven zonder melkproducten en zeker niet zonder yoghurt. Dus daarom wil ik kijken naar onbewerkte
melkproducten. Op zich is elk melkproduct bewerkt. Enkel rauwe melk is niet bewerkt, maar hierna om yoghurt of kaas te bekomen is er steeds een verwerkingsproces. Ik gebruik dus regel 2-4 van mijn richtlijnen bij het kiezen van melkproducten.
Yoghurt
Kies bij yoghurt voor deze zonder toevoegingen zoals suiker, fruit, granen. Mijn voorkeur gaar naar Griekse
yoghurt omdat ik deze lekker smeurig vind. Griekse yoghurt is eigenlijk gewoon uitgelekte yoghurt en bevat hierdoor meer eiwitten.
Kies naast de yoghurt zonder toevoegingen ook voor de full-fat (volle) versie. Hiervoor zijn drie redenen:
- Magere yoghurt is meer bewerkt dan volle yoghurt. Er is om de vetten te verwijderen een extra proces nodig.
- Magere producten zijn niet in de filosofie van volle producten. Ik ga hier verder op in binnen de rubriek van vetten.
- In magere producten worden de vetten vervangen door suikers. Over het belang van het verbannen van toegevoegde suikers uit de voeding vertel ik meer in mijn rubriek wat met suikers. Echter op de verpakking van yoghurt is het vaak moeilijk te achterhalen hoeveel toegevoegde suikers er zitten in de yoghurt, want op het etiket staan vaak de totale hoeveel suikers vermeld zonder een onderscheid te maken tussen de lactose (natuurlijke melksuikers=goede suikers) en de toegevoegde suikers. Na enig opzoekingswerk kunnen volgende standaarden gebruikt worden
na te gaan of het gaat om toegevoegde suikers of lactose indien je toch graag voor de magere optie zou kiezen: 100gr gewone yoghurt bevat maximaal 6gr lactose en 100gr Griekse yoghurt bevat 3,5gr lactose.
Kaas
Kies bij kazen zo veel als mogelijk voor de onbewerkte versie, dus geen kazen zoals smeerkaas, kruidenkaas, ... Een richtlijn is eerder te kiezen voor kaasblokken. Mijn voorkeur bij kaas gaat naar geitenkaas en schapenkaas (zoals feta) omdat ik deze beter kan verteren. Een andere fijne optie is cottage cheese. Deze bestaat uit veel eiwitten, weinig vet en is in essentie onbewerkt omdat deze kaas bekomen wordt door gestolde melk uit te lekken.