Wat met suikers
Suikers (koolhydraten) komen in onze voeding voor onder verschillende vormen.
De twee soorten suikers zijn:
- Eenvoudige koolhydraten. De eenvoudige koolhydraten zijn de toegevoegde suikers in onze voeding en je kan deze zien als 'lege' producten (onnodige producten). Een uitzondering op de eenvoudige koolhydraten die lege calorieën zijn, is fruit. Fruit bevat veel vezels, wat ervoor zorgt dat ze minder snel worden opgenomen.
- Meervoudige koolhydraten. De meervoudige koolhydraten zijn natuurlijke suikers die voorkomen in granen, peulvruchten, aardappelen. Ook binnen de meervoudige koolhydraten is lactose, beter gekend als melksuiker.
Enkel de toegevoegde suikers zijn dus boosdoeners in onze Westerse voeding en dienen vermeden te worden. De meervoudige koolhydraten hebben we in onze voeding nodig.
Om voeding te zoeten kies bij voorkeur voor natuurlijke zoetstoffen zoals honing en stevia. Vermijd het gebruik van kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam.