Italiaanse tempeh met volkoren rijst, gele courgette, champignon en tomaat
Gedaan met de bewerkte vegetarische alternatieven. Een goede optie is tempeh gezien dit 100% soyabonen is en weinig bewerkt is.
Ik heb nog nooit tempeh klaargemaakt. Het is echter wel belangrijk om tempeh goed klaar te maken om de notige smaak naar boven te brengen en geen afkeer te krijgen van dit heerlijk product.
De beste manier om tempeh lekker te laten smaken, is deze te laten marineren. Met de marinade kan je experimenteren. Er wordt vaak gebruik gemaakt van soyasaus, maar ik ben hier geen fan van. In dit recept maak ik italiaanse tempeh.
Ik maak dit gerecht klaar met gele courgetten, omdat ik deze in mijn moestuin heb geplant. Persoonlijk vind ik dat de gele variant iets meer smaak heeft. Maar vooral belangrijk is dat je de courgette zo klein mogelijk eet. En gezien ik deze in mijn moestuin heb, kan ik deze al vroeg oogsten.
Ingrediënten
Voor het gerecht
- 100 gr tempeh (onbewerkt, 100% soyabonen)
- 2 kleine gele courgetten
- ½ tomaat
- 2 champignons
- 1 eetlepel olijfolie
- 50 gr volkoren rijst
Voor de marinade
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 1 teentje look, geperst
- ½ eetlepel oregano
- ½ eetlepel tijm
- ½ paprika
- peper en zout
Bereiding
- Maak de marinade klaar door alle ingrediënten te mengen.
- Snijd de tempeh in plakken van ½cm dik
- Leg de tempeh met de marinade in een kom en laat dit gedurende 30 minuten tot 1 uur inwerken.
- Bak de gemarineerde tempeh in ½ eetlepel olijfolie.
- Kook de volkoren rijst
- Bak de courgette en de champignon in ½ eetlepel olijfolie. Voeg na 5 minuten de tomaat in blokjes toe en laat nog 1 minuut zimmeren. Ik bak de groenten graag niet teveel, zodat ze nog krokant blijven. Belangrijk is om zeker de tomaat niet van bij het begin toe te voegen omdat ze veel water afgeven. Je kan de groenten naar gelieven van kruiden. Ik hou ervan om enkel peper en zout toe te voegen om de pure smaak van de groenten naar boven te laten komen.