Eet onbewerkt en leef voor jezelf

Humus

Ik hou enorm veel van humus. Het is bovendien heel erg gezond. Voordien kocht ik mijn humus in de supermarkt, maar deze
voldoen niet aan de regels (veel ongekende ingrediënten en vaak meer dan 5 ingrediënten). Daarom ga ik de uitdaging aan om zelf humus te maken.

Het recept dat ik heb uitgeprobeerd is gebaseerd op het recept 'The Hummus Blog', maar heb het hier en daar wat aangepast op basis van mijn eigen ervaring. Vooral ook omdat ik rauwe look niet goed kan verdragen.

Om de look beter te kunnen verteren kan je ervoor kiezen om ofwel jouw humus op te warmen (look wordt gekookt) of om gebruik te maken van geroosterde look in plaats van rauwe look.

Ingrediënten

  • 50 gr gedroogde kikkererwten (geen blik, minder bewerkt)
  • 20 gr tahini (te koop in de Albert Heijn)       
  • ¼ citroen
  • ½ look
  • ¼ - ½ koffielepel komijn
  • snuifje paprika
  • ½ koffielepel natriumbicarbonaat (te koop in elke supermarkt)
  • peper en zout

Bereiding

  1. Spoel de droge kikkererwten en leg ze vervolgens in een grote kom. Voeg wat natriumbicarbonaat toe (geen zout). Zorg ervoor dat er voldoende water is in de kom, want de kikkererwten gaan het water opnemen en verdubbelen in volume. Laat deze een hele nacht staan.
  2. Spoel de geweekte kikkererwten. Breng ze vervolgens aan de kook met ½ koffielepel natriumbicarbonaat (geen zout). De kikkererwten moeten goed mals zijn. Het kan dus tot 1u duren.
  3. Indien je gebruik maakt van geroosterde look, kan je dit doen tijdens dat de kikkererwten aan het koken zijn. Je kan ze roosteren door ze in hun vel in een aluminiumfolie en besprenkelt met olijfolie gedurende 30min in een oven van 180° te leggen.
  4. Als de kikkererwten mals zijn, filter ze, maar gooi het kookvocht niet weg. Je gaat zien dat het velletje van de kikkererwt loskomt. Ik verwijder enkel de losse velletjes.
  5. Doe de kikkererwten in de blender en mix ze reeds een beetje op voorhandfilter.
  6. Voeg de overige ingrediënten toe alsook een goed deel van het kookvocht. Dit zorgt ervoor dat de pasta niet te dik is.
  7. Ik verwarm mijn humus om de rauwe look te koken en zo beter te verdragen.
  8. Indien gewenst kan je ook olijfolie toevoegen.

Ik eet humus graag met rauwe champignon en ijsbergsla.